Rumah Ronald McDonald di Hospital USM Sudah DiBuka
25 Jun 2019
Rumah Ronald McDonald di Hospital USM Sudah DiBuka 's image'

Ronald McDonald House in Hospital USM, Kelantan, will provide accommodation for the families of pediatric patients getting treatment at Hospital USM as well as surrounding hospitals. This Ronald McDonald House would be the second of its kind in Malaysia after the first was opened in 1999.

Ronald McDonald House in Hospital USM, Kelantan, will provide accommodation for the families of pediatric patients getting treatment at Hospital USM as well as surrounding hospitals. This Ronald McDonald House would be the second of its kind in Malaysia after the first was opened in 1999.

KUBANG KERIAN, 23 Jun 2019 – Persatuan Kebajikan Rumah Ronald McDonald Malaysia (RMHC Malaysia) dan McDonald’s Malaysia dengan kerjasama Hospital Universiti Sains Malaysia (Hospital USM) telah mengadakan majlis gotong royong sempena pembukaan Rumah Ronald McDonald di Hospital Universiti Sains Malaysia bagi menyambut keluarga pesakit pediatrik yang mendapat rawatan di Hospital USM dan hospital-hospital sekitarnya. 

Pembukaan Rumah Ronald McDonald yang megah berdiri di Hospital USM menjadikannya Rumah Ronald McDonald kedua di Malaysia, selepas yang pertama dibuka di Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia, Kuala Lumpur pada tahun 1999. 

Azmir Jaafar, President of RMHC and Managing Director and Local Operating Partner of McDonald's Malaysia during the soft opening of the Ronald McDonald House in Hospital USM said the facility is important in providing families with emotional strength during their children’s period of seeking treatment.

Azmir Jaafar, Presiden RMHC dan Pengarah Urusan McDonald’s Malaysia berkata, “Rumah Ronald McDonald ini ditubuhkan kerana terdapat keperluannya yang amat tinggi di HUSM yang merupakan hospital rujukan yang menerima lebih daripada 20,000 pesakit setahun. Kemudahan seperti ini penting kerana ia bukan sahaja menyediakan kemudahan dan penginapan untuk meringankan beban keluarga pesakit, malah ia juga sedikit sebanyak memberi keluarga-keluarga ini kekuatan emosi dengan sokongan daripada keluarga-keluarga lain yang bersama-sama menemani anak mereka yang sakit.”

YBhg. Profesor Datuk Dr. Asma Ismail, Naib Canselor Universiti Sains Malaysia berkata, “Dengan adanya Rumah Ronald McDonald di kampus Hospital USM, ahli keluarga akan sentiasa dapat bersama anak-anak mereka sepanjang tempoh mereka menerima rawatan di hospital. Ini adalah penting kerana secara tak langsung, ia akan menggalakkan pemulihan kesihatan pesakit-pesakit pediaktik dengan kadar yang pantas kerana sokongan fizikal dan emosi dari ahli keluarga.”  

Families staying in Ronald McDonald House in Hospital USM will be alleviated of their burden in finding accommodation while their children seek treatment at the hospital.

Dengan kos pembinaan bernilai RM4 juta, Rumah Ronald McDonald di Hospital USM dilengkapi dengan 18 buah bilik tidur serta ruang makan, ruang istirahat, dapur, bilik dobi, bilik permainan, dan lain-lain kemudahan untuk penghuni. Selain daripada itu, rumah ini juga ternyata lebih istimewa dengan adanya Bilik Sensori Ronald McDonald yang menyediakan peralatan multi deria khas yang disumbangkan kepada Hospital USM untuk membantu perkembangan kanak-kanak istimewa.

Rumah Ronald McDonald yang direalisasikan hari ini adalah sumbangan RMHC Malaysia, McDonald’s Malaysia, rakan-rakan niaga, dan pelanggan-pelanggan McDonald’s yang menyumbang melalui tabung RMHC yang terletak di lebih daripada 275 restoran McDonald’s di seluruh negara. 

YBhg. Professor Dato' Dr. Ahmad Sukari Halim, Health Campus Director/Director of USM Hospital (left) and Azmir Jaafar, President of RMHC and Managing Director and Local Operating Partner of McDonald's Malaysia (right) planting a tree within the compounds of Ronald McDonald House in Hospital USM.

Turut hadir pada Majlis Pembukaan Rumah Ronald McDonald adalah YBhg. Profesor Dato’ Dr. Ahmad Sukari Halim, Pengarah Kampus Kesihatan/Pengarah Hospital USM. 

Orang ramai yang ingin mengetahui dengan lebih lanjut mengenai program Rumah Ronald McDonald (RMH) di Hospital USM, Kelantan atau ingin menyumbang melalui sumbangan tunai atau bantuan sukarela boleh menghubungi cawangan RMH di PPUKM, Kuala Lumpur di talian 03-91735994 untuk keterangan lanjut.

YBhg. Professor Datuk Dr. Asma Ismail, Universiti Sains Malaysia vice-chancellor (third from right), Azmir Jaafar, President of RMHC and Managing Director and Local Operating Partner of McDonald's Malaysia (second from right) and YBhg. Professor Dato' Dr. Ahmad Sukari Halim, Health Campus Director/Director of USM Hospital (far right) visiting one of the rooms in the Ronald McDonald House with one of the families of pediatric patients.

Volunteers lending a helping hand during the gotong-royong session where the Ronald McDonald House in Hospital USM was opened.

Volunteers lending a helping hand during the gotong-royong session where the Ronald McDonald House in Hospital USM was opened.