RMHC Malaysia Kongsi Keceriaan Bulan Syawal Bersama Kanak-Kanak Yang Memerlukan
09 May 2024

KUALA LUMPUR, 9 MEI 2024 – Persatuan Kebajikan Ronald McDonald Malaysia (RMHC Malaysia), iaitu badan kebajikan pilihan McDonald’s Malaysia, berkongsi keceriaan Hari Raya Aidilfitri bersama kanak-kanak istimewa dan keluarga mereka dengan menganjurkan beberapa majlis rumah terbuka sepanjang bulan Syawal. Majlis rumah terbuka yang dihadiri oleh penerima-penerima manfaat RMHC Malaysia, sukarelawan dan juga komuniti setempat ini merupakan sebahagian daripada komitmen berterusan dari RMHC Malaysia untuk menyantuni dan menjaga kebajikan golongan kanak-kanak.

“Sempena Bulan Syawal ini, RMHC Malaysia mengambil peluang untuk membawa keceriaan kepada kanak-kanak yang memerlukan selaras dengan nilai utama RMHC Malaysia untuk menyantuni golongan ini melalui inisiatif yang berterusan. Lebih istimewa, kita juga dapat membina hubungan baik bersama pelbagai pihak yang turut sama prihatin terhadap kanak-kanak ini,” kata Dato' Azmir bin Jaafar, Presiden RMHC Malaysia.

Dengan kerjasama Great Eastern General Insurance (Malaysia) Berhad, RMHC Malaysia telah menganjurkan majlis sambutan Hari Raya Aidilfitri di Persatuan Sindrom Down Malaysia (PSDM) Kuala Lumpur pada 23 April lalu, yang dihadiri oleh 35 kanak-kanak sindrom down dan ahli keluarga mereka. Kanak-kanak istimewa yang hadir merupakan mereka yang mendapat terapi secara berkala di Bilik Terapi Sensori Ronald McDonald yang terletak di bangunan persatuan tersebut. 

RMHC Malaysia terus berkongsi keceriaan bulan Syawal dengan mengadakan rumah terbuka di RMH Hospital Tunku Azizah, Kuala Lumpur pada 27 April dan juga di RMH Hospital Canselor Tuanku Mukhriz UKM (HCTM-UKM) pada 4 Mei. Secara keseluruhan, lebih 350 tetamu telah menghadiri kedua-dua majlis tersebut, termasuk keluarga yang sedang dan telah menginap di RMH. Rumah ini menyediakan penginapan sementara “home-away-from-home” yang selesa kepada keluarga pesakit kanak-kanak yang menjalani rawatan di hospital.

Di samping itu, majlis rumah terbuka untuk Program Anugerah Senyuman turut diadakan di RMH HCTM-UKM pada 28 April, khusus untuk keluarga penerima program tersebut dan dihadiri oleh penerima lepasan dan semasa. Program ini dilaksanakan dengan tujuan untuk membantu kanak-kanak yang dilahirkan dengan klef bibir dan lelangit.

RMHC Malaysia akan terus komited dalam melaksanakan inisiatifnya untuk meningkatkan kesejahteraan kanak-kanak dengan memanfaatkan sumbangan rakyat Malaysia yang menderma di kiosk layan diri digital dan kotak duit syiling yang terletak di restoran McDonald's di seluruh negara, serta melalui sumbangan korporat daripada rakan kongsi dan syarikat.

###

Previous Article
Program Perantis Vokasional McDonald's Terus Perkasa Belia Malaysia, Lebih Ramai Perantis Sambung Pengajian Tinggi
PETALING JAYA, 17 APRIL 2024 – Program Perantis Vokasional McDonald’s mengukuhkan lagi kedudukannya...
Next Article
Vandalisme dan Tindakan Agresif Bukan Budaya Kita
Sebagai Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan McDonald's Malaysia, saya ingin menzahirkan kebim...